Yanlış Tedavi Tazminatı
Doktorun hastasına karşı bakım ve tedavi görevi vardır. Doktor her türlü kusurundan dolayı, hatta hafif kusurunda dahi sorumludur. Bu nedenle, Doktor bu görevini en iyi şekilde yerine getirmelidir. Aksi takdirde hastanın veya yakınlarının açtığı tazminat davası nedeniyle tazminat ödemek zorunda kalabileceği gibi eylemlerinin suç oluşturması halinde cezai sorumluluğu da söz konusu olabilir.
Hasta, doğru tedavi için doktorun talimatlarına uygun davranmalıdır. Buna karşılık doktorun da hastasına karşı görevleri bulunmaktadır. Doktor, tedavisini hiçbir hataya yer vermeksizin gerçekleştirmek zorundadır. Çünkü doktor meslek alanı içindeki en hafif kusurunun neden olduğu zarardan dahi sorumludur. Kişiler bu kusurların söz konusu olduğu durumlarda tazminat hakkına sahip olmaktadır. Yanlış Tedavi Tazminatı, Dünya Hasar Merkezi ve Danışmanlık olarak faaliyet alanımızdadır.
Tazminat davalarında konu olan hususlardan birisi de doktorun yanlış tedavi uygulaması, yanlış teşhis konulması, kusurlu tedavi süreci gibi durumlardan kaynaklanan zararlardır. Hiç kuşku yok ki hekimler, hastanın mevcut rahatsızlığının giderilmesi adına mesleğini icra etmektedir. Fakat kimi durumlarda hasta açısından zarar oluşturabilecek yanlış tedavi ya da yanlış tıbbi müdahale söz konusu olabilmektedir. Bu gibi durumlar ise tazminat davalarının açılmasını mümkün kılar. Yanlış tedavi nedeniyle tazminat davası açacak olan kişiler açısından maddi ve manevi tazminat talep edebilmek mümkündür.
Yanlış Tedavi Nedeniyle Tazminat
Hekim tarafından uygulanan yanlış tedavi nedeniyle açılan davalar, malpraktis davaları olarak adlandırılır. Malpraktis davası açmak isteyen kişiler, hekimin sorumluluğundan doğan hatalar nedeniyle yaşadığı zararı tazmin edebilmektedir. Bilinmesi gerekir ki yanlış tedavi nedeniyle tazminat alınabilmesi için hekim hatasının kanıtlanması gerekir. Bu noktada bir çok tıbbi prosedür uygulandığı için tazminat talebinde bulunacak olan bireyin, hekim hatasını kanıtlayabilmesi ancak hekim sorumluluğu ve malpraktis davalarında uzman bir avukat ile dava açması önerilir.
Uygulanan tedavinin yanlış olup olmadığı, hekimin özen sorumluluğunun yerine getirilip getirilmediği, hastanın tedavi hakkında doğru bir şekilde bilgilendirilip bilgilendirilmediği, hastane ya da kurumun sorumluluklarını yerine getirip getirmediği, yardımcı sağlık personellerinin sorumlulukları, tedavi uygulama yöntemleri… gibi bir çok teknik ayrıntı bu süreçte incelenmekte olup yanlış tedavi nedeniyle tazminat talep edecek kişilerin sağlık hukuku anlamında bilgiye ve deneyime ihtiyaçları olmaktadır.
Burada yanlış tedavi nedeniyle tazminat davasının nasıl açılacağı, yapılan tedavi ya da ameliyata dair süreç içerisinde yer alan her kademediki kişi ya da kurumların sorumluluklarının ve hatta hastanın sorumluluklarının ne olduğu, yanlış tedavi nedeniyle tazminat haklarının nasıl savunulacağı, yanlış tedavi sonrası yaşanılan zararın nasıl giderileceği konularnda uzman bir sağlık hukuku avukatı tarafından destek alınmasının önemlidir.
Yanlış Tedavi Gören Hasta Tazminat Davası Açabilir mi?
Yanlış yapılan tedavi sonrası bireylerin tazminat davası açma hakları bulunmaktadır. Burada tedavinin yanlış yapıldığı kararı değerlendirme süreci gerektirmekte ve bilirkişi tespiti gerekmtirmektedir. Yanlış tedavi sonucu tazminat davası açmak isteyen bireylerin açılacak tazminat davası içerisinde tedavinin yanlış yapıldığını ispat etmesi gerekir. Yanlış tedaviye maruz kalan bireyin bu süreçte açacağı tazminat davası için hukuki anlamda desteğe ihtiyacı olabilmektedir. O nedenle yanlış tedavi nedeniyle açılacak olan tazminat davalarında bireylere uzman bir sağlık hukuku avukatı ile tazminat davası açmaları önerilmektedir.
Yanlşı tedavi durumunun tespiti tıp bilgisi gerektiren bir konudur. O nedenle açılacak tazminat davası içerisinde tedavinin yanlış yapılıp yapılmadığı bir bilirkişi tarafından belirlenmelidir. Bilirkişi tedavinin yanlış yapıldığını belirlemesi sonucu tedaviyi gerçekleştiren doktora cezai işlem ya da tazminat hükmedilebilmektedir.
Malpraktis Nedeniyle Tazminat Davası
Hekimin uyguladığı yanlış tedavi sonucunda açılan davalara malpraktis davası adı verilir. Malpraktis hekim sorumluluklarının yerine getirilmemesinden kaynaklanacağı gibi bu tür davalarda hastane ya da kurumun hataları, yardımcı sağlık personelinin hataları da tazminata konu olabilmektedir. Yanlış tedavi nedeniyle tazminat hakkı ortaya çıkabilmesi için uygulanan tedavinin yanlışlığının, tedavi sürecinde ve sonrasında ortaya çıkan zararların ispatının yapılması gerekir.